Kalıcı makyaj nedir?
Kalıcı makyaj veya daha doğru ismiyle ‘’Mikro Pigment Uygulaması’’ mikro, steril deri yüzeyinin hemen altına aşılanması işlemidir. Bu alerjik olmayan ciltlerde, özellikle yüz ve vücut kullanımı için tasarlanmış olup katkı ve koku maddesi içermez. Kalıcı makyajın dövme ile karıştırılmaması gerekir. Ama aynı şekilde ciltte kalarak uzun yıllar doğal görünümünü korur. Daha çok kozmetik- dövme sayılabilecek bu işlem sayesinde kaş, göz çizgisi veya dudaklarda doğal cilt rengimizle uyumlu etkiler yaratabileceği gibi bazı ufak kusurlar kapatılabilir. Şekil bozuklukları giderilebilir. Böylece daha düzgün, bakımlı ve genç bir görünüm kazanabiliriz.
Mikro pigmentasyon, halk arasındaki adı ile kalıcı makyaj, aslında semi permanent yani yarı kalıcıdır. Nedenine gelirsek kullanılan pigmentler, boya maddeleri zamanla hücrelerin fizyolojik fonksiyonu olan FAGOSİTOZ ( emilim- yok olma) yok olurlar. Hücre pigmenti içine içerisine alır, parçalar ve yok eder. Diyebiliriz ki mikro pigmentasyon 2-3 senede yok olur. Ancak yine de bu durum kişinin cilt tipine göre değişir. Örneğin: genç ciltlerde hücre yenilenmesi hızlı olduğu için işlemin ömrü 1-3 yıl arasındadır. Yaşlı ciltlerde hücre yenilenmesi yavaş olduğu için işlemin ömrü 5 seneye kadar uzayabiliyor.
Uygulama sonrası pigmentasyon kaybı nedenleri:
Cilt tipine bağlı pigmantasyon kaybı
Kabukların erken kopartılması sebebiyle oluşan eksik bölümler
Uygulama sonrası işlem yapılan yerin ya da bölgenin kuru kalması
Cildin kendini yenileme özelliği ( skatrizasyon)
Pigmentlerin, corneum tabakasına düzgün ve yeterince orantılı yerleştirilmemesi
Kalıcı makyaj güvenli midir?
Gereken özen gösterilir ve temizliğe önem verilirse evet güvenilirdir. Kullanılan renklerin tümü doğal olmalıdır. Kullanılan malzemenin herhangi bir hastalığın bulaşma riski sıfırlanır. kalıcı makyaj yaptırmadan önce, cilt renginin alt tonlarındaki farklılıkları ortaya çıkaracak olan bir test uygulanabilir. Bu test sayesinde kişinin alerjik olup olmadığı da araştırılarak her hangi bir alerjik reaksiyon riski elimine edilir. Her seansta tek kullanımlık cerrahi eldivenler kullanılmalıdır.
Dikkat edilmesi gerekenler:
Tüm iğneler her müşteri için yeni ve steril olmalıdır.
Kullanılacak diğer aksam, ekipman ve malzemelerinde steril olması ve hijyen kuralları içerisinde kullanılması şarttır.
Kullanılan cerrahi eldivenin her müşteri için yenilenmesi ve uygulama sonrasında gerekli görüldüğü zamanlarda değiştirilmelidir.
Uzmanın temiz, düzenli ve çevre temizlik kurallarından, şartlarından haberdar olması lazımdır.
Her müşteriye yeni bir çarşaf ve örtü kullanılmalıdır.
Uygulama yapılan oda temiz ve steril olmalıdır.
Kalıcı makyaj nasıl yapılır?
Çoğu kişi uygulama anını hafif bir batma hissi olarak tarif eder. Kişinin ağrı duyarlılığı ve uygulayıcının el hafifliğine göre farklılıklar göstererek minimum bir rahatsızlık söz konusudur. Bölgede oluşabilecek rahatsızlığı en aza indirmek ve bölgeyi uyuşturmak için yüzeysel anestezi kremler ve yağlar kullanılabileceği gibi bir doktor gözetiminde lokal anestezi uygulanabilir. İşlem uzunluğu kişinin hassasiyetine, cilt nemine, yoğunluğuna, elastikiyetine ve cildin genel durumuna göre değişebilir. Ortalama 1-2 saat kadardır.
Bir set mikro steril iğne, kalıcı renk karışmasına batırılarak kişinin istekleri doğrultusunda cilde uygulanır. Taze renk, iğneler vasıtasıyla cildin üst tabakasına uygulanır. Dövme uygulamasının aksine, cilt hafifçe kaldırılarak renk uygulandığından, daha ağrısız gerçekleşir. Yine aynı nedenle ciltteki travmada çok daha çabuk iyileşir. Uygulama sonrasında çoğu kişi normal hayata devam edebilir. Uygulamanın tam anlamıyla kalıcı olması bazı şeylere dikkat edilmesini gerektirir. Güneşin UV ışınlarına fazla maruz kalmak ya da solaryum seansları, cildin fazla kuru olması bazı uyuşturucular ve sigara, kalıcılığı olumsuz yönde etkileyen faktörlerdir. Alfa hidroksi, retin-a ve glikolik asit, kalıcı makyaj uygulanan bölgelerden uzak tutulması gereken maddelerdir. Aksi halde etki azalabileceğinden belli sürelerde ekstra bakım gerekebilir. Eye-liner uygulanmış gözlerde güneş gözlüğü takmak, dudaklara koruyucu sürmek gibi bazı önlemler makyajın kalıcılığını artırır.
Kalıcı makyaj uygulama alanları:
Mikro pigmantasyon ( kalıcı makyaj) düzgün olmayan çizgileri düzeltmek için çok kullanışlıdır.
Kısa bir kaşı uzatmak
Belirgin olmayan veya hiç olmayan kaşları çizmek
Seyrek kaşlı olanlar.
Kaş seviyesi yüzüne göre orantısız olanlar.
Kaşın yapısından memnun olmayanlar.
Herhangi bir sebep yüzünden(kaza, yanık, dökülme, yara izi…vb.) doğal kaş yapısı bozulanlar, hatta tamamen kaybedenler.
Sürekli göz makyajının akmasından şikayetçi olanlar.
Kirpiklerinin dolgun görünmesini isteyenler.
Sık sık göz makyajı yapmak istemeyenler ve yoğun iş temposunda çalışanlar.
Düşük gözlere ve düşük göz kapağı olanlar.
Küçük gözlere daha netlik, derinlik kazandırarak, anlamlı, dinamik bakışlara sahip olmak isteyenler
Daha net ve dinç ve dinamik bakışlara sahip olmak isteyenler.
İnce ve şekil olarak belirgin olmayan dudaklar
Dudak kontür çizgisi bulunmayan dudaklar.
Renk olarak soluk duran dudaklar.
Üst dudak ya da alt dudak ince orantısız hatlara sahip kişiler.
Sürekli dudak kalemi ile dudak hatlarını belirlemekten rahatsız olan kişiler.
Elleri titreyen kendi kendine rahat makyaj yapamayan bayanlar.
Her gün aynı makyajı yapması gereken televizyon ve sahne sanatçıları
Kemoterapi sonucu kaş ve kirpikleri dökülen kişiler.
Güzel görünmek isteyen günün her saati uykuda bile hoş görüntüye sahip olmak isteyen kişilerin uygulayabilecekleri zararsız doğal bir yöntemdir.
Dudak çizgilerini düzeltmek
Göz çizgilerini yukarı kaldırmak
Vitiligo lekesini örtmek
Alopesi, saçlı deride kol bölgeleri kamufle etmek
Kemoterapi izlerini gizlemek
Veya sadece daimi makyaj görüntüsünü vermek.
Kalıcı makyaj neden yapılır:
kalıcı makyaj parlak ve yüzeysel görünen normal makyaja oranla daha doğal görünür.
Makyajı tazeleme, yenileme, ekleme gerekmez
Zaman ve para tasarrufu sağlar
Kaş, göz çizgisi veya dudaklarda doğal cilt renginizle uyumla etkiler yaratabileceği gibi bazı ufak kusurlar kapatılabilir veya şekil bozuklukları giderebilir.
Daha düzgün, bakımlı ve genç bir görünüm kazanılır
Sabah saatlerinde uzun zamanlar harcayarak yaptığımız mükemmel makyaj bile günün sonunda bozuluyor ve akıyor. Ve sonrasında daha bakımsız görünebiliyoruz. Oysa kalcı makyajda bu tarz sorunlarla karşılaşmıyoruz.
Özellikle aşırı hassas ciltlerde, kişinin makyaj malzemelerine karşı alerjisi varsa, kalıcı makyajdan faydalanabilir.
Yoğun iş temposuyla çalışan kişiler ve bakımına özen göstermesi gereken kişiler yine bu işlemden faydalanabilirler.
Yaşla birlikte kaşlarında azalma olan kişilerde, bir takım rahatsızlıkları olup da kaşı tamamen dökülen kişilerde, şekil bozukluğu olanlar için, sürekli eye-liner kullanan veya gözleri düşük olup da belli noktalarda yukarı kaldırmak için göz bölgesinde veya dudaklarda şekil bozuklukları olan kişilerde kalıcı makyaj tercih edilir.
Yüz ifadesini netleştirmek, çekici ve daha anlamlı bakışlar kazanmak için yapılabilir.
KALICI KAŞ
Kalıcı kaş makyajının diğer bir ismi kaş kontörüdür. Kaş kontörü ile kaşınızda istediğiniz her değişikliği yaptırabilirsiniz. Örneğin: boşluk olan bölgeler doldurulabilir ya da yapısından ya da ilerleyen yaşlardan dolayı kaşınızda aşağı doğru bir düşme varsa bundan kurtulabilirsiniz. Kaşın özellikle uç kısmının aşağıda olması kişiye olduğundan yaşlı ve yorgun bir ifade verir. Bu durumda kaşa hiçbir estetik operasyon olmadan yukarıya çekerek en az 5 yaş daha gençleşebilir ve daha estetik yüz hatlarına sahip olabiliriz. Kaş yüzümüzdeki ifadede en önemli etkendir. İşte bu kalıcı makyajla kaş şekli tamamen değiştirilebilir veya sadece şikayetçi olduğumuz kısma müdahale edebiliriz. Kaş kontörü ilk yapıldığında size olması gerekenden daha koyu, dolayısıyla daha kalın gelebilir. Fakat kısa sürede bu durum, cilt kendini yeniler ve pigmentler doğal bir görünüme kavuşur.
Kaş şekillendirme uygulaması:
Uzun bir suratı daha oval göstermek içindir
Yuvarlak bir suratı daha dar göstermek içindir
Bitişik gözleri daha ayrık göstermek içindir
Ayrık gözleri daha yakın göstermek içindir
Şekilli gözlere vurgu verebilmek içindir
Seyrelmiş kaşları gür gösterebilir
Kaşların yoğunluğu artırılabilir
Tıbbi bir nedenle kaşı dökülenlere yeni kaş yapılabilir
KALICI DUDAK
Kalıcı dudak kontörü, dudakları renklendirmek dışında şeklinde değişiklikler veya yara izlerini kapatmakla kullanılır. Dudak kontörü ile dudak çizgisi hatları ortaya çıkarılabilir hatta dudak hatlarını değiştirebiliriz. Dudaklar büyütülebilir veya küçültülebilir. İstersek natürel, istersek renkli işlemler yapabiliriz. Doğru beslenmemekten ilerleyen seneler, sigara kullanımı, dudak uçukları, yara izleri, pigment kaybı yani solma yaşatabilir. İşlemden önce dudak kremi veya jellerle uyuşturulur, önce çizimler yapılır, uygun boya hazırlanır ve işlem gerçekleşir. ( zowirax uçuk kremi tavsiye edilebilir)
Dudak şekillendirme uygulaması:
Düzensiz dudak çevresi düzeltilebilir
Ruj ve parlatıcının akmasına mani olabilir
Dolgun dudaklar sağlayabilir
Yara izlerini gizleyebilir
Dudak şekli vurgulanabilir veya değiştirilebilir
KALICI MAKYAJ SİLDİRME
Hangi durumlarda kalıcı makyaj silme ihtiyacı olur?
Kalıcı makyaj sildirme yanlış yapılmış bir çizgiyi düzeltmek için
Kaşlar kalıcı makyaj ile çizilmiş ise, estetik ameliyat sonrası çok yukarı çıkacağından düzeltilmesi gerekir.
Yaşlanma ve cilt gevşemesi ile kaşların çok aşağı düşmesi yüzünden, düzeltilmesi
Aynı şekilde göz çizgilerinin düzeltilmesi
Dövmelerde, daha önceden yapılmış ama artık istemeyen isim veya şekillerin çıkartılması.
Mükemmel bir mikropigmentasyon elde etmek için 2 veya 3 seans gerekmektedir. Her seans arası 3 hafta ile 4 hafta arası olmalıdır. Ayrıca her işlemde rengin %30-%50’si kaybolur. Bu konu uygulanacak kişiye mutlaka anlatılmalıdır. Kalıcı makyajı asitle ,silmek rengi akıtmak dokuda yara oluşturmak yerine, kök boya, kalıcı makyaj açık ton renk yelpazesindeki tonları ile silikleştirmeyi ve hataları düzeltmeyi daha uygun ve sağlıklı buluyorum.
Comments