top of page

CİLDİN İŞLEVLERİ VE CİLT TİPLERİ

Dış tabakası sayesinde üst düzeyindeki ölü hücreleri atıp, ken- dini yenileyen canlı bir dokudur. Cildin en kalın olduğu yer ayak tabanları, en ince olduğu yerler ise göz kapakları, kol içi, iç bacak ve cinsel organlardır. Cilt kıl folikülleri, ter bezleri, yağ bezleri, alıcı sinirler ve kan damarlarını içerir.


Cildin işlevleri


Bakterilerin, zararlı kimyasallar gibi organizma maddelerinin dışarıdan içeriye girmesini engelleyerek vücudu korur. Vücut ısısını düzenlemeye yardımcı olur. Ölü yüzey hücrelerinin ana bileşeni olan keratin adı verilen protein cilde su geçirmez ve dayanıklı kılar.

CİLT TİPLERİ VE ÖZELLİKLERİ


Çoğu uzmanlar tarafından cilt tipi ve durumu karıştırılmaktadır.


Cilt tipi genetik olup, cilt tipi genlerimize bağlı belirlenmiş olarak doğarız. Cilt durumu ise sonradan çevresel radikaller, beslenme, stres vb. gibi dış etkenler sonucu oluşur.


Beş temel cilt tipi vardır: normal, yağlı, kuru, hassas ve karma cilt. Çevre şartları, stres ve beslenmeden dolayı durumlarına göre değişebilir.


Normal Cilt: Yağ ve asit dengesi son derece yerinde, nemsizlik sorunu olmayan bir cilttir.


Yağlı Cilt: Ciltteki yağ bezlerinin fazla sebum (yağ salgısı) üretmesi sonucu yağlı ve parlak bir görünümdedir. Yağ salgısı fazla olduğu için gözenekler iridir.


Yağlı cilt üç aşamada incelenir:


Problemsiz Yağlı Cilt: Tüm bölgeler yağlı cilt görünümünde, siyah noktalar vardır. Ancak bunlar sivilceye dönüşmemiştir. Temizliğe çok dikkat edilmelidir.


Problemli Yağlı, Akneli Cilt: Yağlı cilt görünümündedir. Siyah nokta ve akne yoğundur.


Kuru Cilt: Yağ salgısı yeterli olmayan ve nemi çok çabuk kaybeden cilt tipidir. Dış etkilere karşı duyarlıdır ve bu nedenle ciltte gerginlik, tahriş, kızarma, yanma, pullanma, alerjik reaksiyon ve enfeksiyon görülür.


Hassas Cilt: Kuru cilde benzeyen hassas cilt ince bir dokuya sahiptir. Dış koşullardan çabuk etkilenir. Cildin inceliği nedeni ile kılcal damar çatlamaları (kuperoz) çabuk görülür.


Karma Cilt: En çok rastlanan cilt tipidir. Alın, burun ve çene daha yağlıdır. Buradaki doku, yüzün geri kalanından daha serttir. Yanaklar genellikle kuru ya da normaldir. Karma cilt zaman zaman lekelenmeye yatkın olabilir. Normalden kuruya ve normalden yağlıya diye kendi arasında ikiye ayrılır.


CİLT DURUMU


Olgun cilt, atropik cilt (yaşlı), susuz cilti alerjik ciltdir.

Son Yazılar

Hepsini Gör

KALICI MAKYAJ VÜCUT UYGULAMALARI

Kalça uygulamaları, göğüs uygulamaları, sırt uygulamaları, omuz uygulamaları, kol uygulamaları, bacak uygulamaları ,gibi küçük şekiller, objeler çizilebilir. İsim yazılabilir. Burada unutulmaması gere

KALICI MAKYAJ

Kalıcı makyaj nedir? Kalıcı makyaj veya daha doğru ismiyle ‘’Mikro Pigment Uygulaması’’ mikro, steril deri yüzeyinin hemen altına aşılanması işlemidir. Bu alerjik olmayan ciltlerde, özellikle yüz ve v

MAKYAJ VE RENK TONLARI

Makyaj Uygulaması Öncesi Bilinmesi Gereken Cilt renkleri Beyaz Ten: Vücutta hiç pigment hücresi yoktur. Gözler pembe ya da mavi, gözbebekleri kırmızı, saç ve ten rengi beyaz olur. Örnek: albinizim has

bottom of page